preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tituša Brezovačkog Zagreb

 > IKT kutak
 

Šeraj pozitivu, blokiraj negativu - povećanje sigurnosti djece na Internetu

Autor: Sanja Ledinek, 20. 2. 2017. 17:55

Trenutni podaci pokazuju da su mladi u Hrvatskoj iznimno aktivni online, dok je razina poznavanja rizika i načina zaštite od prijetnji vrlo niska. Naime, 96% mladih provodi na Internetu više od sat vremena dnevno, čak 65% djece između 7 i 9 godina ima otvoren profil na Facebooku, a 50% školaraca koristi društvene mreže za vrijeme nastave. Istraživanje koje je ranije proveo Hrabri telefon s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba ukazalo je na problem rizičnog ponašanja na Internetu, pa tako gotovo polovica mladih između 11 i 18 godina na Facebooku redovno dijeli privatne fotografije, više od trećine ih prihvaća zahtjeve za prijateljstvom od nepoznatih osoba, a gotovo petina bi otišla samo na susret uživo s nepoznatom osobom koju su upoznali putem Facebooka. Čak petina mladih prima uvredljive poruke, a djeca koja provode na Facebooku tri ili više sata dnevno imaju niži školski uspjeh, narušenu sliku o sebi te pokazuju veći broj emocionalnih i teškoća u ponašanju. 

Hrvatski Telekom s partnerima pokreće inicijativu ”Šeraj pozitivu, blokiraj negativu” za povećanje sigurnosti djece na Internetu. Inicijativa je ujedinila akademsku zajednicu, nevladin sektor i državne institucije. Glavni partneri  u inicijativi su udruge Hrabri telefon i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, čiji predstavnici koordiniraju EU Kids Online, najveći međunarodni projekt u istraživanju medijskih navika djece.   Hrvatski Telekom je predstavio hrvatsku inačicu europskog portala TeachToday. Portal će sadržavati koristan sadržaj i savjete o sigurnosti na Internetu namijenjene djeci i roditeljima, a sadržaj će kontinuirano nadopunjavati partneri inicijative.

 

 

 [više]

Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona - brošura

Autor: Sanja Ledinek, 4. 2. 2017. 20:12

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova i HP-Hrvatska pošta d.d. su  predstavili program zaštite sigurnosti djece na Internetu i u svijetu mrežnih tehnologija. Tom prigodom predstavljena je prva brošura iz programa pod naslovom „Kako zaštititi dijete u svijetu Interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona“. Brošura sadrži praktične i korisne savjete vezano uz opasnosti i sigurnost na internetu, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, način ponašanja i uporabe društvenih mreža.  
 
Cilj predstavljenog programa je pomoći sustavnom obrazovanju djece osnovnoškolskog uzrasta, kao i davanje potrebnih informacija njihovim roditeljima o odgovornom ponašanju prilikom uporabe mrežnih tehnologija, u trenutku kada se djeca njima počinju samostalno koristiti bez stalnoga nadzora odraslih. Program će se provoditi na način da će svake godine svi učenici 5. razreda u Republici Hrvatskoj dobiti posebnu brošuru prilagođenu trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija, o sigurnosti na internetu, pravilima ponašanja i prevenciji cyberbullinga.  

Brošuru možete preuzeti putem ove poveznice. 
 

 [više]

Edukativni film "Tko se to šali s mojim podacima?"

Autor: Sanja Ledinek, 4. 2. 2017. 20:06

Agencija za zaštitu osobnih podataka je u suradnji s Ravnateljstvom policije, Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba i Gradskim kazalištem Komedija snimila edukativni namjenski film "Tko se to šali s mojim podacima?" s ciljem dizanja svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka. Nekomercijalni film u trajanju od 30 minuta snimljen je na temu zaštite osobnih podataka, a u istom su obrađeni najaktualniji slučajevi.

To su primjerice lažno sklapanje pretplatničkih ugovora-krađa identiteta, nedozvoljena uporaba osobnih podataka o zdravlju, neadekvatna zaštita osobnih podataka i neovlašteno disponiranje osobnim podacima, lažni profili na društvenim mrežama, obrada osobnih podataka u svrhe marketinga te zloupotreba osobnih podataka djece na internetu. Na spomenutim slučajevima je u okviru postojećih zakonskih mehanizama postupala i Policija budući da se radi o kaznenim djelima nedozvoljene upotrebe osobnih podataka.

Film možete pogledati na sljedećoj  poveznici.

 

 [više]

PRIVATNOST DJECE I MLADIH u svijetu modernih tehnologija

Autor: Sanja Ledinek, 24. 1. 2017. 19:18

Korištenje interneta i društvenih mreža donosi mnoštvo pozitivnih stvari kao što su prikupljanje velikog broja korisnih informacija i vijesti, učenje, odnosno stjecanje novih znanja i vještina, dok s druge strane predstavlja rizik i opasnost uslijed uvida u štetne informacije te neprimjerene i neželjene sadržaje, odnosno uslijed komunikacije sa nepoznatim osobama koje se mogu lažno predstavljati, „ukrasti“osobne podatke ili na bilo koji drugi način biti zlonamjerne.

Da li znate da prema istraživanjima 93% djece ima Facebook profil, dok 84% djece pristupa internetu putem pametnih telefona. Također, prema UNICEF-ovoj statistici više od 5% korisnika interneta doživljava vršnjačko nasilje, a čak 30% isto proživljava dvaput mjesečno.

Preuzmite brošuru Agencije za zaštitu osobnih podataka  namijenjenu djeci i mladima kao vodič kako se ponašati i zaštititi na internetu i društvenim mrežama. Sadrži niz savjeta a također i dodatak – kratki internetski pojmovnik te savjete za roditelje, kao i učitelje, nastavnike, školske pedagoge i psihologe.

 [više]

 CMS za škole logo
Osnovna škola Tituša Brezovačkog Zagreb / Špansko 1, HR-10090 Zagreb / os-tbrezovackog-zg.skole.hr / ured@os-tbrezovackog-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju